Home > Telecom

Telecom

Telecommarkt

De telecom wereld is volop in beweging. Zowel bij de vaste als mobiele netwerken spelen op dit moment belangrijke ontwikkelingen. Het dienstenaanbod van vast-, mobiel- en kabelaanbieders groeit steeds verder naar elkaar toe (convergence), voornamelijk op het gebied van breedband en IP diensten. De telecom markt is een markt die complex is en waar zich inmiddels vele spelers op begeven. Die complexiteit uit zich onder meer in het feit dat Service Providers een totaal pakket willen aanbieden, daarvoor diensten op wholesale basis afnemen en veel informatie met elkaar uitwisselen.

Provider-vs-OTT

Infrastructuren

De markt voor Vaste Infrastructuren wordt gekenmerkt door enerzijds consolidatie en anderzijds het toepassen van nieuwe technologieën die nieuwe mogelijkheden bieden. Er is een toename zichtbaar van Service Providers die niet beschikken over eigen netwerken en hun diensten via wholesale inkopen, zoals bijvoorbeeld het geval is met IPTV diensten.

De consolidatie speelt zich af op het gebied van de huidige infrastructuur, bestaande uit het kopernetwerk. Tegelijkertijd worden de mogelijkheden van dit netwerk uitgebreid met nieuwe technologieën zoals verschillende DSL/HFC varianten. Inmiddels zijn in Nederland al meer dan 1 miljoen aansluitingen voor FttH gerealiseerd. Steeds meer gemeentes willen toegang tot een glasvezel netwerk en stimuleren dit ook. Breedband is in ieder geval een hot issue.

Ook de kabelbedrijven breiden hun dienstenpakket sterk uit. Naast de gebruikelijke levering van radio-, televisie- en internettoegang zijn er aanvullende diensten bijgekomen zoals internet telefonie (VoIP), digitale TV, HDTV, IPTV, Video on Demand en diverse vormen van internetgebruik (breedband) en afrekeningsmodellen. De kabelbedrijven begeven zich inmiddels ook steeds meer op het terrein van de mobiele communicatie. Ook de kabelpartijen beschikken over LTE licenties. Maar zij hebben ook het initiatief in de uitrol van WiFi netwerken met een landelijke dekking. De diensten aanbod verschuift steeds meer naar dat van de telecom operators. Zij willen dan ook niet langer gezien worden als ‘kabelaar’ maar identificeren zich als service providers voor media en breedband.

Mobiel

Ook de mobiele industrie ziet zich geplaatst voor een groot aantal complexe uitdagingen.

De markt transformeert zich van een traditionele homogene spraak en messaging markt naar een markt waarin  spraak, messaging, internet en video diensten tegen concurrerende tarieven wordt aangeboden, gebruik makend van diverse netwerk technologieën. Dit heeft een grote impact op de mobiele operators die met de markt mee dienen te transformeren.

Waardeketens veranderen in waarde netwerken waarin diverse nieuwe spelers (met name applicatie en content aanbieders) een belangrijke rol vervullen. De bedrijfsprocessen en IT systemen dienen de  vereiste business en netwerk integraties te ondersteunen.

Concurrentieslag

Er is een concurrentieslag aan de gang tussen de huidige telecom operators. Hierbij gaat het om de capaciteit van coax kabel versus koper en de vraag in hoeverre het aansluitnet verglaasd dient te worden (FttH). Maar ook de mobiele operators doen mee in de concurrentieslag, de uitrol van LTE is inmiddels vol op gang gekomen.

Telecom zakelijk

De zakelijke klant verwacht als één gezien en behandeld te worden. Dit betekent dat u als operator moet zorgen voor een consistente en samenhangende klantervaring. Dat klinkt simpel, maar is bij veel providers nog niet of nauwelijks gerealiseerd.

Een Service Provider is in onze ogen pas klantgericht indien

  • de klant uniek is in de administratie
  • de Service Provider weet wie de klant is en welke producten in gebruik zijn
  • de Service Provider weet welke klantcontacten er zijn geweest en waarover
  • de klant een passend voorstel ontvangt op basis van de wensen van de klant en welke diensten de klant reeds gebruikt.

Any over IP, IP over any

Bij de verdere ontwikkeling van breedband diensten hoort ook de convergentie naar IP. Het nieuwe credo is “Any over IP, IP over any”. Denk daarbij aan VoIP, IP Centrex , IP trunking en zelfs IP Interconnect diensten. Diensten zoals VoIP trunking en IP Centrex zijn daarbij leidend. Nu VoIP een betrouwbaar alternatief is voor klassieke telefonie, komen op VoIP gebaseerde diensten nu ook voor  zakelijke klanten beschikbaar. Daarnaast ontwikkelen operators diensten  met toegevoegde waarde zoals Hosted Exchange, Remote Back-up, Pin en Alarm over IP en andere SaaS toepassingen. Tevens komen in de nabije toekomst location based en presence services beschikbaar voor de zakelijke markt. Een belangrijk element hierbij is de mate waarin een gegarandeerde QoS van zowel de connectiviteit als applicaties en diensten kan worden geboden (bijv. door IMS).

Over-the-top internet spelers zijn de nieuwe concurrenten

Nieuwe partijen zoals Skype, Google, Whatsapp etc. concurreren met operators op hun basisdiensten zoals Voice, Video en messaging. Hierbij wordt het onderscheid tussen vaste en mobiele netwerken al nauwelijks meer gemaakt. De wijze van toegang tot het internet is ontkoppeld van de toegang tot de applicatie. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de grootste strategische bedreiging is voor operators en operators moeten voorkomen dat zij slechts de “bitpipe” leveren voor publieke internet access. De focus van deze spelers is tot nog toe vooral gericht op het consumenten segment.

Prodapt Consulting en Telecom

Prodapt Consulting heeft een sterk fundament in Netwerk technologieën en in de telecom markt. Wij realiseren al sinds 1987 met onze opdrachtgevers en partners complexe veranderingen en innovaties in de Telecom en Internet industrie. Onze consultants zijn experts in het ontwikkelen van bedrijfsprocessen en integreren van COTS en legacy systemen. Wij hebben een passie voor technologie, maar met een scherp oog voor maatschappelijke, economische en markt relevantie.

Prodapt Consulting onderhoudt een duurzame relatie met de Vereniging COIN waarvoor zij diverse projecten op het terrein van Nummerportabiliteit, MDF, SDF en ODF access maar ook Breedband overstappen regelt. Voor Het FIST (Stichting Forum Interconnectie en Speciale Toegang) is Prodapt Consulting actief betrokken geweest om samen met marktpartijen tot een standaard te komen voor het consumenten overstapproces Breedband. De procesafspraken worden tevens door Vereniging COIN beheerd. Prodapt Consulting heeft binnen diverse telecom operators opdrachten uitgevoerd die betrekking hebben op zowel de nummerportabiliteit als local loop en overstapdrempels. Daarnaast vervult Prodapt Consulting ook opdrachten binnen de Vereniging COIN zelf.

Paul Termijn

Director and Consultant

Prodapt to showcase cloud PBX consulting capabilities @ booth #43

16-10-2017

Prodapt to showcase cloud PBX consulting capabilities @ booth #43 Click here to make an appointment!

meer informatie